fredag 5 april 2013

Osämja inom supporterfalangerna?

Det råder lite osämja mellan olika grupperingar bland Hästensupportrarna. Det är känt sedan länge och det framkom än tydligare efter förlusten i  onsdags mot Piteå.

Vi har en falang som jag väljer att kalla "Den blåögda kärnan" som är den kärna som står bakom laget i vått och torrt och står där på "himpans" läktare oavsett om laget möter Kumla i serielunken eller Karlskrona i kvalserien. Och tycker det är lika kul. Denna ovillkorliga kärlek gör däremot att man inte kan se brister, fel eller andra saker i klubben som bör rättas till. Man är nöjd som det är och säger något nåt annat så är det den personen det är fel på. Man ska alltid älska Vita Hästen och kritik bemöts med burop, påhopp och kanske tom uteslutning ur gruppen. Och kärleken till klubben mäts i hur många mil man åker per säsong för att följa laget. Älskar man Hästen klagar man inte.

Sen har vi en grupp som till stor del, men inte enbart, består av de som nyligen börjat följa Vita Hästen. Oftast pga av ålder då medlemmarna av denna grupp är mellan 15-24. Jag kallar gruppen "Färskingarna". Det handlar om att man följt laget par säsonger så det Vita Hästen man känner till är det Hästen som möter Skåre och Mjölby. Och det sätter sina spår. Man tycker avancemang till allettan är bra och man tycker det är en stor bedrift bara att ha nått kvalserien. Därför kommer t ex kritik efter en dålig match som den mot Piteå lite som en överreaktion. Man förstår inte kritiken. Man har ju nått så långt! Man tycker gnäll är fel men man gnäller mer än gärna på de som inte tycker likadant. Gemensamt med gruppen ovan har man att man alltid ska älska Hästen och till kärlek räknas enbart ovillkorligt stöd.

Sen har vi en grupp till, och det är den grupp som får mest skit av de två grupperna ovan. Den här gruppen kallar jag "Dom erfarna" då den här gruppens medlemmar tenderar varit med sen 80-talet eller liknande och sett olika Vita Hästen skepnader kommit och gått. Man har varit med och både sett och hört olika klubbledningar lovat det ena och det andra. Vilket gör att man är väldigt skeptiskt och kritiskt till det klubben gör. Detta ska däremot inte missförstås till att man inte älskar Vita Hästen. För det gör man. Kanske mest av alla men till skillnad från övriga två grupper så ställer man krav, man vill framåt och man är inte nöjd förrän klubben håller vad man lovar. Medlemmar i denna grupp ger sitt stöd men kräver saker tillbaka från klubben.  Kärleken till klubben måvara ovillkorlig men stödet till de spelare, ledning osv som jobbar inom klubben  är det inte. Man ger det man får tillbaka.

Det finns säkert fler grupper än dessa och visst raljerar jag lite. Och så här kategoriskt ser det inte alltid ut och jag är väl medveten om att man kan tillhöra flera grupper. Men lite såhär är det och jag tycker både det är synd och tragiskt humoristiskt att se grupperna gå emot varandra. Och jag tror ni mycket väl vet vilken grupp jag tillhör. Och gillar ni inte det jag skriver behöver ni inte läsa. Jag tvingar ingen läsa min blogg. Så ni som tycker jag är en "pajas" behöver aldrig mer gå in här. Men jag tycker det är synd att folk faller till den nivån och en nivå där man mer skriver av sig hat, kritik och gnäll mot andra supportrar än vad man faktiskt gör mot klubben självt.

5 kommentarer:

  1. "Men jag tycker det är synd att folk faller till den nivån och en nivå där man mer skriver av sig hat, kritik och gnäll mot andra supportrar än vad man faktiskt gör mot klubben självt" Om det nu skulle vara som så att man faktiskt har mera kritik att rikta mot visa supportrar än mot klubben då ? så får det inte vara enligt dig ? Dessutom tycker jag faktiskt att det ska läggas till en ytterligare grupp som jag väljer att kalla för "Dom erfarna gnällspikarna" Visst har man ofta en erfarenhet som överträffar många av de Hästen yngre supportrar men i och med det verkar man ha gjort det till en sport om vem som kan gnälla mest. Visst har den gruppen mycket hjärta och mycket kunskap. Men man verkar till större del använda detta som ett argument till att "jag får klaga mera än mig för ja har vart med längst" . Och det börjar faktiskt gå mig på nerverna

    SvaraRadera
  2. Ekonomi,organisation och sport är ju tre viktiga ingredienser i ett bygge nämnda i turordning.Finns inte det första så blir det svårt med det andra och då faller också oftast det tredje.

    Varje supporter kan ju titta på dom tre byggstenarna och se var Hästen står i dagsläget.

    Sett ur den synvinkeln så har Hästen lyckats bra i år med dom förutsättningarna som råder.Bästa resultatet sedan 1996 då föreningen bildades(Glöm 1967).Stort beröm till spelarna.

    Om jag är nöjd....Aldrig för jag hatar att förlora och klubben har själva hela tiden pratat allsvenskan och haft det som mål.

    Om jag ger upp.....Aldrig,jag har suttit i hallen sedan hallens tillkomst och tar nya tag omgående,redan ikväll mot TAIF.Resan kan börja.

    Om jag tror vi lyckas.....Absolut.Byggs det från rätt ände så är vi snart där och vid vinst ikväll så kan det gå snabbare än vi anar.Heja Vita Hästen.

    //Tette

    SvaraRadera
  3. Att urskilja supporterfalanger från ett facebook forum är ju bara löjligt. Folk som försöker höras mest genom att spamma inlägg med sina kommentarer utan att ha något vettigt att säga. Jag har varit med om den gamla goda tiden precis som du men tycker inte som du i nederlaget. Vilken falang tillhör man då....?

    Vad har klubben lovat dig och oss andra?
    Klart som fan man ska ha målsättningen att gå upp. Man går alltid in med målsättningen att vinna varje match då måste målsättning vara att gå upp. Är man blygsam i sin målsättning att bara gå till allettan och klarar av det så måste man revidera målet till att gå playoff. Klarar man av det så är man i kvalserien och då är målet självklart att gå upp. Alldeles för många som hakar upp sig på målsättningen.

    Jag tycker du haft en hel del vettiga åsikter som stämmer med mina egna under säsongen men du blir bara mer och mer onyanserad i dina tankar.

    Själv är jag pessimist ut i fingerspetsarna och har varit heligt förbannad under säsongen på spelet vilket jag härleder till hockeymördaren Patrik Kluft. Men jag måste ändå ge ett stort godkänt för denna säsong efter förusättningarna. Det enda som stör mig är att spelarna viker ner sig när det gäller som mest. Piteå matchen kändes som en träningsmatch och det kommer störa mig länge.

    //Martin



    SvaraRadera
  4. Håller med Martin. Klart att målsättningen måste vara allsvenskan. Jag har stått ut och kommer att stå ut med VH i många år. Såg första hockeymatcherna med IFK/IKS redan -68 och har följt laget sedan dess. Är sedan 40 år utflyttad från Norrköping (tack och lov) men VH brinner jag fortfarande för och kommer att så göra. Undrar vilken supporterfalang jag tillhör. Trots en stor besvikelse i stunden vill jag ändå ge VH godkänt denna säsong. Jag är övertygad om att VH tar klivet upp i närtid.

    SvaraRadera
  5. hahaha...du tillhör gruppen världsmästarna,som alltid tror dom har rätt och vet allt.

    SvaraRadera