tisdag 8 februari 2011

Dags att göra om seriesystemen!

Hockeyn har tidigare år upplevt ett enormt uppsving. Intresset har varit stort. Men trenden börjar svikta och den har egentligen gjort det sedan 2-3 år tillbaka. Publiken kommer inte i samma grad längre samtidigt som klubbarnas ekonomier blir allt sämre. Skillnaderna mellan dom "bra" och "dåliga" lagen i elitserien blir allt mindre och i allsvenskan börjar vi prata om nya topplag som Örebro och Växjö.

Min känsla är att den svenska hockeykartan håller på att ritas om och självklart känner även klubbledarna på elitnivå detta och då kommer de med den korkade idén att stänga elitserien. Allt i spelkvaliténs och lovande juniorers namn när alla vet att det är egenintresset som talar. Man vill slå vakt om sin position som man håller på att tappa.

Men dom har rätt i en sak. Seriesystemen behöver förändras. Bloggaren Mjörnberg skriver på sin blogg att man inte ska röra elitserien och allsvenskan men att man däremot måste förändra div 1. Jag håller med men vill gå längre. Gör om överallt! Därför presenterar jag här mitt förslag.

Elitserien
Ishockey är en Sveriges största sporter samtidigt som det är en idrott vi internationellt tillhör världseliten. Att då säga svensk hockey bara har råd och plats för 12 elitlag är naivt. Kan vi ha fler lag i fotboll som är en sport där vi håller sämre relativ kvalité internationellt sett så borde vi har råd med fler i hockeyn också. Första steget bör absolut att utöka till 14 lag. Om dessa ytterliggare två lag ska utses på sportsliga grunder via seriespel eller om lagen ska utses efter vilka lag som klarar uppställda krav låter jag stå obesvarat.

Utöver detta bör man förändra att de två sista lagen åker ur direkt där lag 11 och 12 får försöka försvara sina elitplatser i kvalserien mot fyra lag från allsvenskan.

Allsvenskan
Ska egentligen se ut som idag men med par förändringar. Första förändringen är att lagen på topp-2 och botten-2 går upp respektive åker ut direkt. Andra förändringen är att det blir lite svårare att nå fortsatt spel efter seriens slut. Lagen 3-6 får tillsammans med de två lagen från elitserien utgöra kvalserien. Dessutom får lagen på platserna 11 och 12 spela om fortsatt allsvenskt spel mot topplagen från div 1.

Division 1
Här krävs det stora förändringar. Det första förbundet bör göra är att ta reda på vilka lag som både vill och kan vara med och leka och inte bara ta plats i seriesystemet. Det får man göra genom att ta reda på vad klubbarna själva vill men även genom att analysera vilken potential klubben som sådan har. Hur ser ekonomin ut? Klarar klubben hålla kvalité? osv.

Om man gör denna utrensning av lag bör mycket av bantningen av div 1 ske av sig självt. Lagen som varken kan eller vill prestera mer än som sparringpartners för de lag som faktiskt vill något med sin verksamhet ska inte få spela i div 1. Jag kan bara gissa men majoriteten av lagen från norr och flera lagen från mellan och söder skulle vid sådan rensning hänga löst. Lag som Luleå Rebels, Kramfors, Skåre osv skulle få det svårt att få plats i en tillspetsad div 1.

När rensningen av lag är klar och man fått fram 20 lag så delar men in dessa lag i en söder respektive norra. Under hösten spelar alla mot alla hemma och borta för att sedan spela mot alla lag en gång till där resultatet i inbördes mötena avgör om man får hemma eller bortaplan. Man möter alltså samtliga lag tre gånger vilket ger en serie på 27 omgångar. Topp-5 från div 1 södra och norra ska sedan under våren utgöra en enda serie, som vi kan kalla Allettan. De lag som inte går vidare får spelar en nedflyttningsserie där man spelar om att inte åka ur.

I allettan under våren möts sedan samtliga lag i en rak serie på totalt 18 omgångar. Lag 1-2 går direkt upp till allsvenskan medan lag 3-6 får spela i kvalserien där två lag från allsvenskan också tillkommer. Lag 1-2 i kvalserien tar sedan dom allsvenska platserna.

Summering
Jag är övertygad om att detta kommer höja temperaturen i samtliga serier. Ingen i elitserien skulle gå trygg och i allsvenskan skulle man både kunna drömma om elitserien och samtidigt akta sig för div 1. Lagen i div 1 å sin sida skulle känna att chansen till avancemang är riktig god. Inte som nu där man måste kämpa sig igenom ett nålsöga. Faktum är ju att 60% av lagen från vårens alletta antingen går upp till allsvenskan eller får spela kvalserie om det. Detta upplägg är  jag säker på skulle orsaka rubriker under hela säsongens gång. Och det är väl det vi vill?

Så vad tycker ni?

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Nu börjar det likna något, ditt upplägg kan säkert filas lite på, men till en början ser det bra ut.

    SvaraRadera
  3. Om vi ser realistiskt skulle bara Hudiksvall, Björklöven, Kiruna, Asplöven och kanske Piteå finnas från de två nordligaste serierna. Det skulle bli ramaskri hos t ex Huddinge över att behöva åka till Kiruna och Haparanda... Men Kiruna, Asplöven och Piteå har länge kämpat för en förändring av serierna.

    ETT ALTERNATIV ÄR EN NORDLIG OCH SYDLIG ALLSVENSKA MED 12 LAG VARDERA OCH ETT SLUTSPEL MED 4 BÄSTA LAGEN FRÅN BÄGGE ERIERNA.

    SvaraRadera