torsdag 17 februari 2011

Den perfekta allsvenskan?

Mitt uppe i hett seriespel med analkande playoff och kval bakom hörnet känner jag det är läge att diskutera hur den perfeka allsvenskan skulle se ut. Dvs, hur skulle den perfeka allsvenskan se ut för att få ut maximalt i kvalité, intresse och underhållning?

Flera lag och dess supportrar i div 1 drömmer om spel i allsvenskan men vilka har egentligen en realistisk chans till det och vilka hör egentligen hemma i ettan? Rätt många. Sanningen är att flera lag i ettan inte kan gå upp, ska gå upp eller får gå upp.

Så vilka lag i ettan borde ge upp sina drömmar om allsvenskspel - någonsin?
Asplöven, Mariestad, Mjölby, Hudiksvall, Kiruna, Arboga, Enköping, Nacka, Tranås, Mörrum, Olofström och ungefär 95% till från div 1. Lagen är helt enkelt för små, har för dåligt följe och för dålig potential. Sårade jag någon nu? Skulle väl vara Asplövensupportrar. Laget har stor chans att nå AS men med den publik de har förtjänar de det inte. Och den strategi dom har med ekonomisk doping och importer är inget jag stödjer. Därför är dom med på listan.

Men vilka borde gå upp från div 1 för att skapa en het allsvenska? Som jag ser det handlar det om tre lag. Vita Hästen, Karlskrona och Björklöven. Dessa tre lag har samtliga publiken, potentialen och sportlig chans att växa till något intressant.

Och då måste ju några lag lämna Allsvenskan. Frågan är vilka? Inte svårt att ta ut dom heller.

Detta är lagen som bör tas bort. Sundsvall, Tingsryd och Borås. Tre lag som ingen gillar att möta. Tre lag som väcker lågt intresse och det är bara TAIF av dessa lag som ens väcker intresse på hemmaplan. Enligt mig ska man visa att man älskar ha ett lag i allsvenskan och det är det få som gör kring t ex Borås.

Tyvärr tror jag det blir svårt för ett enda av div 1 lagen i år att gå upp. Chansen finns för par lag men det blir svårt. Så vi får nog leva med "fel" lag ett par år till.

4 kommentarer:

  1. "Med den publik de har förtjänar de det inte"
    Jaha, jag som trodde att ishockey handlade om vilket lag som spelade bäst och därigenom gjorde fler mål än motståndarlaget, snarare än att det var en tävling om vilka som har bäst (eller flest) publik.

    Med ditt resonemang så är det ju lika bra att vi lägger ner all idrott utanför storstäderna, för det är ju trots allt i storstäderna publiken finns, alltså är storstadslagen bäst.

    Och "ekonomisk doping och importer"!
    Vad har du för insyn i klubbens ekonomi när du kan snacka om ekonomisk doping?

    Och angående importer, eller "köpelag" som en del tomskallar brukar gapa om: Menar du att en liten håla med 5000 inv. ska lyckas få ihop ett lag med enbart killar från trakten och konkurrera med lag från orter med 10-20 gånger större spelarunderlag?
    Tacka f-n för att Asplöven måste värva ihop ett lag, det finns ju helt enkelt inga spelare om man vill mera än harva på korpnivå!

    Det lag som vinner sina segrar förtjänar sin framgång, så lägg ner det där skitsnacket om att vissa lag inte förtjänar att gå upp för att det är fel på något utanför spelet.

    SvaraRadera
  2. Tror du missuppfattat lite.
    Jag menade inte att laget inte förtjänade det, jag menar att supportrarna och staden inte förtjänar det eftersom dom inte visar intresse för laget.

    Och tror du själv pengarna för spelarna i Asplöven kommer från klubbens intäkter? Det kommer från investerare, därav använder jag namnet ekonomisk doping. Många klubbar håller på med sånt, men skillnaden här är att Asplöven hade varit ett div 2 gäng utan dom.

    Och nej, jag menar inte man ska ha spelare från trakten. Men måste man ha 10 nya spelare per säsong och spelare som kommer och går efter bara matcheter flera gånger under säsongen? Troligen inte va? Och Asplöven har hållt på så i tio år nu = Köpelag enligt mig.

    Och återigen. Alla lag förtjänar det dom sportligt uppnår, däremot förtjänar inte alla städer, fans osv det.

    SvaraRadera
  3. leksan doch malmö borde väll falla innan för ramarana av köpelag och ekonomisk doping om några.
    exempelvis leksand har under dom senaste 5 säsongerna avverkat 111 spelare som inte återfinns i denna trupp.

    tycker du borde läsa din läxa innan du uttalar dej.

    SvaraRadera
  4. "Och tror du själv pengarna för spelarna i Asplöven kommer från klubbens intäkter? Det kommer från investerare"

    Hur menar du nu? Alla lag har ju sponsorer, vad är skillnaden mellan "ekonomisk dopning" och sponsring, reklamkontrakt mm.mm?

    Vad menar du med klubbens intäkter? är det bara entrepengarna och lottförsäljning eller räknas reklampengar in? Var går gränsen mellan klubbens intäkter och det du kallar ekonomisk dopning?

    SvaraRadera