lördag 22 januari 2011

Mysteriet Bofors

Bofors från Karlskoga är ett mysterium. Man ligger på en betryggande 9:e plats med ungefär lika många segrar som förluster. Inget konstigt med det då Bofors alltid ses som ett bottenlag i andras ögon. Men Bofors är inte ett lag - dom är två.

På hemmaplan är Bofors ett topplag. Ett lag som kan slå alla och oftast gör det. På 19 hemmamatcher har dom bara förlorat tre. Trots det kan man av flera spelbolag allt som oftast få dubbla pengen på en Bofors seger, så även ikväll hemma mot Mora. Problemet är bara att man är lika dåliga borta som man är bra hemma. På 19 bortamatcher kvitterar man hemmastatistiken genom att bara tagit tre bortavinster och lika säkert som seger är hemma kan man vara säker på att Bofors förlorar på bortaplan.

Att lag har olika kvalité hemma och borta är inte unikt men Bofors är extrema i svensk hockey på den punkten. Övriga lag som tillsammans med Bofors ligger i botten av bortastatistiken ligger nämligen i botten av hemmastatistiken också.  Det är egentligen bara Bofors som sticker ut. Och frågan man kan ställa sig då är vad detta beror på och jag har en teori.

Min teori är att det beror på Bofors självbild och hur motståndarna ser på Bofors som lag. Både Bofors och motståndare vet att Bofors på hemmaplan är en kraft att räkna med. Hemma i Karlskoga driver Bofors på och vågar ta för sig mot en motståndare som vet att Bofors borta är en svår nöt att knäcka. På bortaplan är bilden en annan. Bofors självbild på bortaplan är att de är ett bottenlag som får det svårt samtidigt som motståndarna hemma mot Bofors ser fram emot säkra poäng. Bilden av Bofors är ändå att karlskogalaget är ett bottenlag och det är det som gör avtryck när lagen möter Bofors hemma. Därför ser statistiken ut som den gör. Eller vad tror ni?

Ikväll vinner man dock med 5-2 hemma mot Mora.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar