söndag 30 januari 2011

Rankning över laget i Allettan - Halvtid!

Allettorna har nu kommit halvvägs och flera frågor om var lagen står, vilka har chansen att nå allsvenskan och vilka man kan räkna bort börjar få sina svar. Jag försöker här ge min syn på vilka som fram tills nu varit de 10 bästa lagen från samtliga allettor. Den baseras på hur lagen presterat hittills i respektive serie, inte enbart vilket lag som egentligen är "bäst". Och kom framförallt ihåg. Den är högst subjektiv.

Håll till godo!

1. Vita Hästen
- Norrköpingslaget leder just nu Allettan Södra överlägset efter att gått igenom halva serien obesegrade. De frågetecken som fanns innan serien började har rätats ut till utropstecken där framförallt målvaktsspelet imponerat mest. Alexander Bergh är just nu överlägset bästa målvakt just nu och det troddde jag inte han hade kapacitet för. Flera spelare har höjts sig och nya spelarna Henrik Tång och Mike Gabinet har skapat en backuppsättning där samtliga backar nu håller bra klass. Man har flera offensiva formationer där alla har hög kapacitet för den här nivån och dessutom har man sparkapital i nu skadade Jimmy Andersson. Att sportchefen Håkan Sigfridsson dessutom flaggar för ytterliggare förvärv minskar inte chanserna till allsvensk avancemang.


2. Huddinge
-  Huddinge är ett svårrankat lag. Man spelar helt enkelt i en för dålig serie för att man ska kunna värdera lagets överlägsenhet. Men laget gör det man kan. Man vinner matcherna och mer kan man inte begära. Känslan är att laget kan bli en obehaglig motståndare vem som än får dom på sin lott. Man har egentligen inga stjärnor och man har t ex bara en spelare i Vilhelm Stigart-Åman bland topp-10 i poängligan men man har precis som Hästen flera kedjor som kan producera. När man dessutom har Henrik Tojkander där bak med 96.7% i räddningsprocent så har man alla ingrendienser som ett bra lag behöver. Tror de når kvalserien sålänge de inte får möta Vita Hästen i playoff.


3. Asplöven
- Man kan anklaga Asplöven för mycket men inte är det för att sitta lugna i båten. Här händer allt och lite till och spelare kommer och går lika mycket under en månad som det gör för vissa klubbar under en hel säsong. Man har spelat väldigt ojämnt men känslan är att kapaciteten finns i laget för att utmana även om jag inte tror laget kan gå hela vägen. Att jag tar haparandelaget före Kiruna och Björklöven beror helt enkelt på att Asplöven vann inbördes mötena, och då är man bättre. Men det är små skillnader. Asplövens chanser till att nå kvalserien beror mer på lotten än på dom själva är känslan jag har.


4. Kiruna
- Laget som har en lönebudget under halvmiljonen leder just nu Allettan Norra och tog alldeles nyligen en skalp borta mot Björklöven. Det imponerar. Man är fortfarande obesegrade vid full tid och laget som troddes få kämpa om den fjärde och sista playoffplatsen känns redan nu klara för fortsatt spel. Frågan är hur långt laget kan gå? Man har hela fyra spelare bland topp-10 i poängligan men frågetecken finns, framförallt det defensiva arbetet och målvaktsspelet som varit upp och ner måste hålla en jämnare nivå ifall Kiruna ska kunna nå kvalserien. Mitt tips är dock det tar tvärstopp i playoff om man får något annat lag än lag 2-4 från mellersta allettan.


5. Karlskrona
- Om Kiruna har en modest lönebudget så är KHK det lagets motsats. Här sparar man inte på krutet utan man tar till de medel som krävs för att ha chansen att nå allsvenskan. Klubben är helt klart division 1:s mest proffsiga klubb och det är troligen bara en tidsfråga innan man spelar i allsvenskan. Men avancerar man i år? Jag tror det inte. Laget känns inte färdigt och till skillnad från t ex Hästen så skiljer det för mycket mellan bästa och sämsta spelare i laget. Offensivt har laget inte heller imponerat och egentligen inte bakåt heller. Trots det känns laget gediget och laget kan slå alla en bra dag. Problemet är att hittills har de spelare som ska kliva fram inte gjort det och faktum är att man bara vunnit två matcher vid full tid. Men kapacitet finns.


6. Nybro
- Egentligen tar det emot att placera Nybro här. Det är ingen hemlighet men Bendelins lag står för en hockey jag inte gillar. Man spelar enbart på motståndarnas misstag och hela grundtänket är att stå rätt i det defensiva arbetet för att kunna kontra när lägena uppstår. Nybros inställning verkar vara att man inte ska förlora, inte att man ska vinna och det leder till avgörande skillnader. Jag tror Nybro kommer få ett surt uppvaknade i playoff, om man ens når dit vill säga. För jag tror lagets andra halva av allettan riskerar bli sämre i och med att fler och fler lag börjar lära sig hur man ska spela mot Nybros destruktiva hockey. Men hittills har man varit stabila och svårslagna. Dessutom finns det kapacitet för mer än det man visat upp, men då måste laget börja våga.


7. Björklöven
- Umeålaget har enligt mitt sätt att se det inte alls kommit upp till den nivå man kan förvänta sig. Man har visserligen fem vinster på sju matcher men många av dom har kommit med nöd och näppe och dessutom har man förlorat både mot Asplöven och Kiruna efter att man faktiskt varit rätt usla. Spelare som Fredrik Öberg, Johan Wikström, Marcus Waldehagen, Aleksandrs Macijevskis och i viss mån även Peter Tsimikalis har inte alls kommit upp i den nivån man kan kräva. Det här är spelare som är värvade av en klubb med rätt kass ekonomi för att ta steget upp till allsvenskan och just nu ser det inte ut att hålla. Av de lag på denna rankning är man troligen laget med mest outnyttjad potential och det talar för laget och jag tror man når kvalserien om lotten är till deras fördel i playoff.


8.  Kristianstad
- Laget kanske borde varit högre upp på den här rankningen men har man bara tagit en enda seger efter fulltid så förtjänar man det inte.  Man har endast producerat 13 mål framåt och det imponerar inte. Laget har par kvalitativa spelare som Jens Svensson och dansken Jannik Karvinen men laget känns alldeles för beroende av dessa två herrar. Man står för mer än hälften av målgörandet och att vara så beroende är en svaghet och det krävs att fler kliver fram ifall KIK vill bli att räkna med senare i vår. Hittills har målvaktsspelet räddat laget men skulle det falla ihop som mot Vita Hästen senast flera gånger så skulle jag vara orolig om jag höll på KIK. Vem ska framåt kompensera för det tappet?


9. Visby Roma
- Ö-laget är otroligt starka hemma på Gotland där man tagit uddamålssegrar på löpande band.  Det är på bortaplan man är rätt svaga och just nu är man faktiskt näst sämsta lag i bortastatistiken. Laget ska inte ha en chans att nå playoff egentligen men man har gjort det bra så här långt men jag kan inte se hur laget ska kunna avancera till kvalserien. Man har inga stjärnor, inga poängkungar och man är inte heller jättebra defensivt. Man är ett jämngrått lag som får se årets säsong som att vara med och se och lära. Det lag som får Visby på sin lott kommer först gräma sig över den jobbiga resan men troligen jubla över att få ett av de enklare lagen man kan få på den här nivån.


10. Skövde
- Vilket lag jag skulle placera på tionde och sista plats var inte lätt. Men jag fastnade till slut för Skövde. Man ligger visserligen inte på playoffplats i "lilla allsvenskan" men man har också en match mindre spelad. Laget har som många gånger förr startat dåligt men på senare tid verkat spelet kommit tillbaka. Man har en hög kapacitet men problemet är att man blandar och ger alldeles för mycket. Precis som för Karlskrona så är skillnaden mellan bästa och sämsta spelare för stor och det håller inte i längden. Men i Max Friberg, Sebastian Ellerstad och Alexanders Sundqvist så har man spelare som på den här nivån håller en bra klass. Framförallt nye Ellerstad är precis den spelare jag tycker laget saknat tidigare. En riktig sniper. Man kan slå alla i eventuellt playoff men tyvärr för alla fans av SIK så kan man också förlora mot nästan vilket lag som helst också.

2 kommentarer:

  1. Samma ranking efter söndagens matcher?

    SvaraRadera
  2. Haha, du har uppenbarligen inte sett fler än ett par matcher med Nybro. De har försvarat sig och riktat in sig på att inte förlora nu under tiden man haft influensaepedemi i laget. Nu efter ikväll, när de får en veckas uppehåll att träna upp sig igen efter sjukdomarna, så lär de nog snarare vinna andra hälften av allettan då inget lag vi mött hittills har imponerat alls. Jag har sett alla deras matcher såväl på hemma som bortaplan kan tilläggas.

    SvaraRadera