måndag 10 januari 2011

Svaret till varför Allettan Södra drar mer publik

Bloggkollegan Mjörnberg frågar på sin blogg på hockeysverige.se varför publiken kommer i större utsträckning i söder än i de andra serierna och i kommentarerna till inlägget rullar gissningarna på. Men hittills är det bara en som varit rätt ute. Fahlander sa det och jag säger samma sak. Man går inte och tittar på lag man ändå vet aldrig kommer komma nånstans.

Att det är på det viset borde inte komma som en överraskning. Det som driver en supporter är hoppet om en ljus framtid. Hoppet om att nångång få fajtas med dom stora elefanterna. Hoppet om att nångång bli bäst. Om då klubben i ens hemstad saknar alla visioner, möjligheter och realistiska chanser att inom snar framtid nå stora framgångar så kommer inte publiken. Svårare än så är det inte.

Bara för lag spelar i samma serie betyder det inte att man är en klubb av samma dignitet. T ex spelar Vita Hästen och Mjölby i samma serie men trots det är Vita Hästen klubben med potential för så mycket mer och Mjölby klubben som har sitt max som medelmåttigt div 1 lag och därför kommer heller inga och ser Mjölby spela. En klubb kan tom spela högre upp i seriesystemet och ändå ha lägre diginitet än klubben i den lägre divisionen. Ett exempel på det var när Åtvidaberg spelade i Allsvenskan och IFK Norrköping i Superettan. Det gjorde ingen skillnad. "Åtvid" var ändå den mindre och "sämre" klubben.

Det jag menar med en klubbs dignitet är klubbens potential och genomsnittliga slagkraft. En klubb som  tex Karlskrona har enligt mig potential till att bli topplag i AS med trolig genomsnittligt sportslig slagkraft som medlemåttigt allsvenskt lag. Dvs, deras dignitet lovar mer än vad publiken upplever idag. Då är det självklart publiken kommer. Jämför det med t ex Enköping där alla som håller på laget egentligen vet att Enköping som stabilt div 1 lag redan uppnått sitt sportsliga max. Svaret till varför vissa klubbar drar mindre publik hittas inte i förklaringar som att det finns mycket annat att göra eller staden är för liten. Svaret är helt enkelt att fler klubbar i söder än i mellan och norr har hög dignitet. Och med det kommer publiken.

Det intressanta blir istället vad som händer när de "heta" lagen från Söder når allsvenskan och därmed kommer ikapp sin dignitet, sin sportsliga potential. Risken finns då att publiken rätt snart inser att hoppet om en ljusare framtid försvinner och då duger inte en plats i allsvenskan för att hålla uppe publiktillströmningen. Jag tror t ex Karlskrona kommer uppleva inom par år att hockeyn är hetare idag som topplag i div 1 än som bottenlag i allsvenskan. Och frågan är då, kommer publiken komma då också?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar