måndag 3 januari 2011

Allettan Södra - Så här slutar det!

Allettan Södra. Vilken serie. Det kommer bli tätt. Ruskigt tätt. Enda laget som är lite sämre än de övriga är Kumla men även dem kommer kunna plocka sina poäng här och där. Det är inte lättippat men jag gör ett försök. Och ta mina tips för vad dem är. Jag gör inga anspråk att vara expert på alla lag så kommentera gärna och rätta mig när jag har fel. Här kommer mitt tips med analyser.

1. Nybro
- Kanske en skräll för en del att jag placerar Nybro högst upp men jag har på känn att Nybro kommer ta hem den här serien. Laget är egentligen rätt anonymt och jag ser egentligen inga "stjärnor" alls i laget men Nybro spelar snålt och har en bra defensiv med två täta målvakter som båda snittar under två mål per match med ca: 92 i räddningsprocent såhär långt och kan dom ligga kring det även i Allettan blir det såklart svårt för övriga lag att rå på Nybro. Framåt ser det kanske rätt tunnt ut men jag tror Nybro kommer kunna kontra bort många lag, speciellt på bortaplan. Det är en chansning, men jag sätter Nybro högst upp.

2. Karlskrona
- Karlskrona är laget som älskar att låtsas dom är underdogs men jag går inte på den enkla. KHK spenderar mest pengar på spelartruppen av samtliga lag i söder och då tycker jag man ska kräva att man når kvalserien. Allt annat vore för mig ett mindre fiasko. Klarar man det? Ja, det gör man men inte med stor marginal och skulle dom förlora inbördes mot Vita Hästen så tappar dom sin andra plats. Det vill till att Timo Leinonen fortsätter storspela och att de offensiva högavlönade stjärnorna som Circelli, McGrane, Ruiz, Fahlqvist osv gör skäl för lönen för att KHK ska lyckas. Till skillnad från andra lag i serien lever KHK mer på populism och entrepenörsanda och jag tror Karlskrona måste upp till allsvenskan rätt snart ifall intresset inte ska svalna. Och eftersom klubbens ekonomi till viss del bygger på gåvor från investerare i stor utsträckning så kan man ju undra vad som händer den dagen Fahlander och andra företagare inte kommer med pengar.

3. Vita Hästen
- Vita Hästen är alla oddssättares favorit till att ta hem Allettan Södra. Men jag är tveksam. Jag såg för mycket under hösten som lägger ett mörkt skimmer av tveksamhet kring Hästens möjligheter att nå kvalserien senare i vår. Att laget enkelt tog hem div 1 E berodde mer på att Vita Hästen stabilitet och att de tog sina "säkra" poäng mot bottenlagen än att de slog sina toppkonkurrenter. Laget består av många potentiella matchvinnare men för att vara ett topplag släppte man in alldeles för många mål och varken "Grizzly" eller Alexander Bergh imponerade mellan stolparna. Laget kommer säkert höja sig och nytillskottet Mike Gabinet på backsidan är lika efterlängtat som välbehövligt men jag tror inte det räcker till seger utan Hästen får nöja sig med en tredjeplats. Däremot så tror jag laget kommer lyckas bra i efterföljande playoff. Vita Hästen är av tradition ett bra cuplag.

4. Kristianstad
- Kristianstad vann div 1 F väldigt överraskande. Och det med betryggande marginal. Men KIK är inget lag som spelar ut motståndarna tack vare några få stjärnor trots att dom har Jens Svensson. Kristianstad har som jag ser det ett rätt jämnt lag. I grundserien räckte det tillsammans med lite flyt till en serieseger men här får lyckan en liten dipp. Offensivt har dom tappat många poäng i och med utlåningen av Sundström till Malmö och det är ett stort tapp. Kvar är lagets viktigaste spelare Jens Svensson som tillsammans med starkt kämpaglöd inom laget kommer se till att laget fortsätter prestera bra. Framförallt hemma är de ruskigt starka. Jag tror KIK klarar topp-4 men det kommer bli en tajt fajt mot Skövde i kampen om den platsen.

5. Skövde
- Skövde började säsongen väldigt tveksamt och förlorade par matcher mot lag man normalt sett inte ska tappa poäng emot. Men då kom tränarbytet. Ut med Appelgren och in med Lundström. Facit? Skövde gick obesegrat resterande del av serien och gick upp till trygg andra plats bakom Vita Hästen. Skövde vann flest poäng inbördes mot topplagen i E och det borde båda gott. Skövde spelar väldigt tajt och bjuder inte på mycket. Laget inväntar ofta motståndarnas misstag och hugger direkt. Det tror jag dock blir Skövdes fall i Allettan. Jag ser inte att laget har förmåga att föra spelet mot bättre lag och i längden kommer det inte räcka att nöta ner toppkonkurrenterna genom att spela på deras misstag. I bakre leden ser det rätt tunnt ut och Peter Andersson är en bra målvakt men han har sett tveksam ut med jämna mellanrum. Framfåt handlar fortfarande mycket om Lars Trygg men bakom honom har dom spännande Max Friberg och duktige Andreas Nordfeldt. Räcker det? Nej, det gör inte det. Tror Skövdes "Lundströmseffekt" kommer avta och Skövde får ta tidig semester.

6. Olofström
- Olofström kämpade länge om en plats i Allettan mot Kungälv för att först i sista omgångarna säkra sin plats. Laget är ungt som de flesta div 1 lag där lagets äldsta spelare är Erik Hjalmarsson, 27år, samt nytillskottet Patrik Valcak med sina 26 år som på sina 9 matcher i grundserien hann göra nio poäng. Målvaktssidan ser oroväckande svag ut där varken Dennis Karlsson eller Henrik Roysson är tillräckligt bra för att vara förstamålvakt i ett lag med kvalambitioner. Backsidan skrämmer nog inga lag och offensivt finns många frågetecken där mycket tilltro kommer läggas på just Valcak. I fjol lyckas OIK tack vare sina transatlantiska stjärnor i ett övrigt svagt lag. I år finns inga stjärnor och därför får OIK ta tidig semester.

7. Mariestad
- Bois är hockeyns motsvarighet för vad man i fotboll kallar för ett sparka och springgäng. Laget spelar primitivt med mycket enkelt grundspel som egentligen går ut på att lägga ner pucken i zon och jaga. Viktor Torstensson som inte gör mycket annat än tjafsar och slashar motståndarna symboliserar väl Mariestads sätt att spela. Där bak pratar alla om Pär Åkerström men de matcher jag sett honom spela har han inte imponerat och jag tror han är något överskattad. Offensivt handlar det som vanligt om Ronny Johansson och Robert Medin även om det finns fler som t ex Daniel Despotovic som kan producera. I början kan kanske laget sprattla till men jag kan inte se hur det ska räcka till annat än bottenplacering. Flesta poäng kommer tas hemma men borta tror jag inte Maristad kommer ta en enda seger förutom mot kanske Kumla. Bois kommer få problem och en 7:e plats är allt jag tror de klarar.

8. IFK Kumla
- Vad ska man säga? Kumla klarade till slut en allettaplats men här tar det roliga slut. Laget har par spelare jag gillar som Andreas Jensen och Tobias Holm men det räcker inte. Vem som står i mål vet jag knapp då Kumla lyckats med bedriften att använda sig av hela nio målvakter men jag antar det blir Jens Ivarsson som iallafall börjar stå och han har den imponerande statistiken 84,8% med 4,8 insläppta mål i snitt på sina 4 matcher. Men kanske får lånet från AIK Adam Reideborn som varit bra i sina få matcher fortsätta stå. Som ni ser. Det är rörigt. Laget ska inte kunna rubba nåra lag i längden utan får vara glada för att kommit såhär långt. Nyss nämnda Andreas Jensen kan däremot säkert skjuta hem nån seger, framförallt hemma, men det kommer inte räcka utan Kumla får se sig komma på en sistaplats.

1 kommentar:

  1. Hej,

    Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, lån utan säkerhet, affärslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital etc.! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med en låg och rimlig ränta på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

    SvaraRadera